אחוז מימון – שיעור ההלוואה שאתם צרכים ביחס לשווי הבית.
יחס החזר מההכנסה – שיעור ההחזר החודשי מסך ההכנסה של הלקוח שיתבצע ע"י חישוב בנק ישראל לצורך נטילת משכנתא.
הכנסה פנויה – סך ההכנסה בניכוי ההלוואות וההתחייבויות הקיימות.
אישור עקרוני – זהו אישור שמתקבל מטעם הבנק. האישור העקרוני בדרך כלל יקיף את ההצעה ואת ההתניות אותם הבנק מציע לכם על מנת לקבל ממנו את המשכנתא המבוקשת על ידכם. תוקף האישור העקרוני מבחינה אשראית הינו ל-30 ימים. תוקף הריביות באישור העקרוני הינם לתקופה של 12 ימים.
מענק מותנה – מענק הניתן לפי הנחיות משרד השיכון לזכאים בהתאם לקבוצות אוכלוסייה מסויימות. במידה והלקוחות עומדים בקריטריונים אותם קבע משרד השיכון.
הערת אזהרה – זוהי הערה הנרשמת לרוב בלשכת רישום המקרקעין על הנכס אותו רוכשים. הערה זו בדרך כלל תירשם בשני מקרים. האחד הוא לאחר ביצוע עסקת רכישת הנכס והשני הוא בעת נטילת משכנתא מהבנק. במקרה הראשון ההערה נועדה להבטיח בפני קונה פוטנציאלי אחר של הנכס כי בעלי הנכס התחייבו למכירת הנכס לרוכשים מסוימים וכך לא יתכן מצב שבו הנכס יימכר ליותר מרוכש אחד. במקרה השני ההערה תירשם במידה והרוכשים ייטלו משכנתא מהבנק ואז על מנת שלא יוכלו למכור את הנכס כאשר רובצת עליו משכנתא יירשום הבנק הערת אזהרה לטובתו על שם הרוכשים.
טאבו – בשמו המלא "לשכת רישום המקרקעין" זהו אחד הגופים המנהלים את זכויות הנדל"ן במדינה. על מנת לוודא מצב זכויות בנכס המנוהל בטאבו, יש להוציא נסח טאבו.
מנהל – בשמו המלא "רשות מקרקעי ישראל". זהו אחד הגופים המנהלים את זכויות הנדל"ן במדינה. על מנת לוודא מצב זכויות בנכס המנוהל במנהל, יש להוציא אישור זכויות.
חברה משכנת – חברה משכנת בדרך כלל תהייה קבלן. החברה המשכנת תנהל את רישום הזכויות של הנכס עד אשר יעבור ביום מן הימים לרישום מסודר במנהל או בטאבו.
רשם המשכונות – גוף המנוהל על ידי משרד המשפטים. בגוף זה ניתן לרשום כל משכון שהוא על נכסים ועל זכויות חוזיות כאלו ואחרות.
לוח סילוקין – זוהי טבלה המתארת את החזרי ההלוואה הצפויים מתחילתה ועד סופה. לוח הסילוקין הינו לוח נומינאלי, שאיננו לוקח בחשבון את ההצמדות העתידיות הצפויות ואת השינויים בעוגני הריביות במשך תקופת ההלוואה. ישנם סוגים שונים של לוחות סילוקין.
קרן – זהו הכסף אותו אנו לוקחים מהבנק.
ריבית – "עלות הכסף". על הכסף שאנו נוטלים מהבנק אנו נידרש להחזיר את קרן ההלוואה בתוספת ריבית.
פרי פסו – שעבוד הנכס לטובת שני בנקים ויותר בדרגה שווה.
דרגה שניה – שעבוד הנכס לטובת שני בנקים ויותר בדרגות שונות.
עמלת פתיחת תיק – עמלה הנגבית על ידי הבנקים בעבור השירותים האדמניסרטיבים הניתנים ללקוחות נוטלי משכנתא. העמלה נגזרת על פי גובה סכום המשכנתא המבוקש על ידי הלקוחות.
משפר דיור – לקוח אשר מוכר את הנכס שלו ורוכש במקביל נכס יקר/גדול/טוב יותר.
גרירת משכנתא – הליך בו גוררים את המשכנתא הקיימת לנכס אחר. הליך זה יתבצע לרוב כאשר הלקוח במצב בו הלקוח מוגדר כמשפר דיור.
פיקדון גרירה – הליך בו מוכרים את הנכס הקיים ומשעבדים לבנק מנגד, פיקדון המחליף את הבטוחה הקיימת של הבנק. בדרך כלל יעשה לתקופה של עד שלוש שנים או עד אשר ימצא נכס חלופי אחר שיועמד כבטוחה לאשראי הקיים.
הלוואת גישור – הלוואה הניתנת לתקופה קצרה (בדרך כלל עד שלוש שנים). הלוואה זו ניתנת בכפוף להצגת הון עצמי מוכח לפירעון בסוף התקופה.
מענק מוחלט/ביטחוני – מענק הניתן לפי הנחיות משרד השיכון לזכאים מאוכלוסיות ואזורים עדיפות מסוימים.
מענק מותנה – מענק הניתן לפי הנחיות משרד השיכון לזכאים מאוכלוסיות מסוימות. המענק יהפוך למענק מוחלט במידה והזכאים יעמדו בקריטריונים אותם קבע משרד השיכון.
מכתב החרגה – זהו מכתב שיתבקש בעיקר כאשר מדובר על רכישת נכס חדש מקבלן. המכתב יומצא על ידי הבנק שנתן לקבלן הלוואה, בו הוא מורה כי על אף השעבוד הרובץ על המקרקעין, הוא מוכן להחריג את הדירה הנרכשת מן השעבוד.
דירה יחידה – דירה ראשונה שהלקוח רוכש.
דירה חליפית – דירה שהלקוח רוכש על מנת להחליף את הדירה היחידה, בדר"כ מדובר במשפר דיור.
דירה להשקעה – דירה שניה ו/או נוספת שהלקוח מעוניין להחזיק במקביל לדירת המגורים שלו.
מדד המחירים לצרכן – מחושב על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומתעדכן אחת לחודש (כל 15 לחודש).
משכנתא הפוכה – משכנתא הניתנת ללקוחות בגילאים של מעל 61 כנגד משכון הנכס הקיים. משכנתא זו הינה משכנתא הניתנת בפעימה אחת ולעיתים כקצבה חודשית שמשולמת ללקוחות.
פירעון המשכנתא יבוצע לאחר פטירת הלקוח על ידי מימוש הנכס או הירושה.
מיחזור משכנתא – זהו הליך בו בחונים את תנאי המשכנתא הקיימת על ידי שינוי התמהיל התקופות והריביות. ע"י ביצוע מחזור משכנתא ניתן להוזיל את הריבית ולחסוך כסף בתשלומי המשכנתא או לחילופין להתאים את המשכנתא לצרכי הלקוח בצורה טובה יותר.